Featured story08/01/2015

Uit de oude doos

Veranderingen in 100 jaar tijd

Vroeger hadden ze nog geen internet, geen geurkaarsen en zeker geen blogs. Men kon toen nog niet kiezen uit 36 restaurants met vers ingevlogen voedsel. Geen twijfels tussen een rode strapless bh of toch die zwarte push-up. Geen keuze uit twintig colbertjes. Toen kenden ze nog geen begrippen als hipster, bal, cool en snob. Toen hadden alle auto's maar één uitlaat en toen werden bakfietsen nog gebruikt om mee te werken. Geen facebook, maar een huishoudboekje om te zorgen dat je rondkwam. Toen waren de Bergen gewoon de Kleine Berg, Groote Berg, Willemstraat, Wilhelminaplein, enzovoort. Maar het was er mooi! Getuige de foto's die ik tegen kwam op de site van Eindhoven in beeld. Het staat er vol met foto's uit heel Eindhoven, veel van vroeger, sommigen wel honderd jaar oud, maar ook van nu. En het staat er vol met verhalen en commentaar van bewoners, oud-bewoners en kinderen van.

 

Het geeft een duidelijk beeld hoe een stad in de loop der jaren verandert. En we weten, verandering is goed, maar soms ook zonde. Want uit de foto's blijkt dat het er stedenbouwkundig niet echt aantrekkelijker op is geworden. Zo heb je de bouwperiode van 1980-2000. Deze tijd blonk niet echt uit qua bouwstijl. Termen als saai, massaal en eentonig waren op zijn plaats. Zelfs de bakstenen waren kleurloos. De vormentaal was standaard, alles plat en vierkant, met af en toe een gekke uitschieter zoals een driehoekig raam.
De panden op de splitsing van de Kleine met Grote berg zijn hier stille getuigen van; het begrip blokkendoos wordt hier treffend uit de doeken gedaan. En als je dan ziet wat er stond... Eeuwig zonde. Het wordt nog erger als je kijkt wat er op de Grote Berg stond op de plek van het latere Eindhovens Dagblad. Pijnlijk. En ook het ED is ondertussen weer platgegooid. Ik ben benieuwd wat er nu komt.


Waarschijnlijk gaat het idee om de panden op de hoek Kleine en Grote Berg ook plat te gooien wat ver...?

En om nog even terug te komen op de beklinkering van vorige week: Op de foto's is zichtbaar dat er op de Kleine Berg ook ooit asfalt heeft gelegen. Zoals ik eerder al zei, verandering is goed!

 

Tekst en foto's: Caroline Wirtz
Oude foto's: www.eindhoven-in-beeld.com en www.ihesm.com/eindhoven

 

6 jaren geleden

Terug
Pin it!Uit de oude doos
Pin it!Uit de oude doos
Pin it!Uit de oude doos
Pin it!Uit de oude doos
Pin it!Uit de oude doos
Pin it!Uit de oude doos

Geef een reactie

  • groen
    13 januari 2018 - 07:35

    geurkaasen zijn synthetisch
    ze verspreiden niet meer dan n kassaluchtje