Featured story21/05/2015

De geheimen van de Bergen

Deel ze!

Als Bergenblogger kom je nog eens ergens, op zoek naar de geheimen die de Bergen te bieden heeft. En niet alleen in het winkel- en horecagebied. Maar ook bij de mensen thuis, want ik werd deze week uitgenodigd door een Bergenbewoner om zijn huis te komen bekijken. En daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen, want ik ben de beroerdste niet. Hij is verzot en trots op het gebied en op zijn "verborgen paradijs" zoals hij zijn woonplek noemt. Hij woont er niet in zijn uppie, maar met een stuk of dertig anderen, studenten en jong werkenden. Trudo heeft een rij panden vakkundig in kleine stukjes gehakt, en op zijn woningbouw's voorzien van niet authentieke gangen met linoleum. Maar dat zijn details. Iedereen heeft er zijn eigen toko of tokootje. Er staat zelfs een klein huisje in het midden, waar de trotse Bergenbewoner zelf woont, en nooit meer weggaat denkt hij. En de kers op de taart is hun grote gezamenlijke binnentuin. Daar zoekt men elkaar op voor een beetje gezelligheid, een potje pingpong rond de tafel, bier, vuur, en BBQ. En ik was van alles getuige. Want weer of geen weer, en in dit geval was het geen weer, de BBQ ging aan. Iedereen haalde zijn koelkast leeg en grillen maar. En mijn wijn werd geschonken in een echt Eindhovenglas, met daarop verschillende iconen van onze stad. Nou, dat drinkt lekker. En ik had nog nooit een Afrikaanse witbuikegel als huisdier gezien, want die woont er ook. En die wil ik nu natuurlijk ook.


En sinds kort worden er ook vluchtelingen in het pand ondergebracht, dat is geen geheim, maar wel dat ze zich per dag stiekem verdubbelen. Het gaat er in ieder geval aardig exotisch van ruiken in huis.

Aan geheimen hangt geen fijne klank, maar stadsgeheimen zijn vaak leuk en verrassend, zeker als je ze te horen krijgt of ontdekt; waar is het leuk, wat zijn leuke winkeltjes, restaurantjes en cafés. Elke stad heeft deze geheimen en het is fijn als mensen ze delen. Zoals dit soort leuke woonplekjes, verborgen in de Bergen, en er zijn er vast nog veel meer.

Een openbaar geheim is de stadstuin; die was eerst op het Luciferterrein, maar moest daar weg. Want er wordt misschien een hotel op die plek gebouwd als iedereen het ooit met elkaar eens gaat worden, maar dat is weer een heel ander verhaal. De tuin is voortgezet op het Treffinaterrein, elders op de Bergen. Ik heb het nog niet ontdekt, maar de buurtbewoners zijn er vast weer een mooi stukje natuur aan het creëren.


Dus ga ook op onderzoek uit, wandel rond, zoek het groen, pak een terrasje, shop een kleedje, duik de woonstraatjes in, het is de moeite waard. En deel wat je vindt!

 

Tekst en fotografie: Caroline Wirtz

7 jaren geleden

Terug
Pin it!De geheimen van de Bergen
Pin it!De geheimen van de Bergen
Pin it!De geheimen van de Bergen
Pin it!De geheimen van de Bergen
Pin it!De geheimen van de Bergen
Pin it!De geheimen van de Bergen
Pin it!De geheimen van de Bergen

Geef een reactie

  • rode kers
    13 januari 2018 - 07:25

    stop die zwaar luchtvervuilende houtvuren
    de lucht in eindhoven is van zichzelf al vervuild genoeg