Featured story07/05/2015

Verbinding

Ver-bin-ding (de ~ | meervoud verbindingen)

Iets verbinden of samenvoegen; iets dat twee of meer afzonderlijke delen verbindt

 

Een beweging die je momenteel veel ziet is het zoeken van verbinding. Elkaar opzoeken, tijdelijk samenwerken en je krachten bundelen. Kijken wat je van elkaar kunt leren en voor elkaar kunt betekenen. Niet in je kantoortje blijven zitten, maar buiten de deur kijken, geïnspireerd raken, andere vormen en manieren zoeken, verrast worden. Nieuwe ingangen vinden en daardoor nieuwe markten aanboren. Het zal vast een gevolg van de crisis zijn, waarin natuurlijk veel bedrijven koppie onder gingen. Het gemak is eraf, er moet anders gewerkt worden om het hoofd boven water te houden. Je kunt niet meer alles onder een dak hebben, maar je moet de deur uit en op zoek naar mensen die net dat in huis hebben wat jij nodig hebt. En dat is alleen maar leuk, want het maakt je werk veel uitdagender en verrassender.

 

Op de Bergen is deze beweging ook aan de gang. De ondernemersvereniging bundelt zijn krachten al een tijdje om van de Bergen een nog toffer stukje Eindhoven te maken, want dat gaat namelijk niet vanzelf. Maar ook de bewoners zoeken elkaar op in verschillende buurtverenigingen. Want de Bergen bestaat niet alleen maar uit horeca en winkels, maar het is vooral ook een levendige woonwijk! Pak eens een van de zijstraatjes en je komt in prachtige authentieke straatjes terecht. Midden in de stad, grotendeels oude huizen met veel karakteristieke elementen, veel groen, het is een genot voor het oog.

Maar bewoners en ondernemers hebben andere belangen, en dat kan botsen en knellen. En dan kun je lekker gaan vloeken en elkaar van alles kwalijk nemen. Maar je kunt ook de verbinding opzoeken en met elkaar in gesprek gaan om zo te kijken hoe je elkaar tegemoet kunt komen of zelfs kunt versterken. En dat laatste is onlangs gebeurd. Alle verenigingen in de wijk, van bewoners én ondernemers zijn voor het eerst allemaal samen gekomen. En daar bleek dat er naast wat wrijving ook gezamenlijke belangen zijn. Een leefbare en veilige wijk is er zo een. En die creëer je gemakkelijker samen dan vanuit allemaal eilandjes. De eerste bijeenkomst werd positief ervaren en er is behoefte aan regelmatig overleg. Want beter vooraf overleg dan achteraf mopperen. Dit alles moet uiteindelijk leiden tot een betere onderlinge samenwerking met als hoofddoel de leefbaarheid en de dynamiek in de Bergen verder te vergroten. En daar worden zij niet alleen beter van, maar wij als bezoekers ook.

 

En van de dynamiek hebben we op Koningsdag kunnen genieten, want je kon over de hoofden lopen, figuurlijk gesproken natuurlijk. Daarnaast was het ook een mooi voorbeeld van hoe samenwerking eruit ziet. Verschillende cafés hadden hun krachten gebundeld met gezamenlijke bars en Dj's. En de kramen op de Kleine Berg waren door de ondernemers aan de bewoners geschonken. Het Wilhelminaplein was een grote samenwerking met een groot podium, verschillende buitenbars, marktkramen en alle verschillende eetkramen. Dus: gaat heen en verbind u.

 

Tekst en fotografie: Caroline Wirtz

7 jaren geleden

Terug
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding
Pin it!Verbinding

Geef een reactie

 • now
  13 januari 2018 - 07:27

  verbinden gaat voorbij je eigen ego
  • groen
   13 januari 2018 - 07:29

   het is niet de horeca die verbindt
   het is het hart wat verbindt